środa, 4 lutego 2015

Na pierwszym planie, placki ziemniaczane!

Dzisiaj przepis na ekspresowe danie, iście klasyczne i polskie. Na pierwszym planie PLACKI ZIEMNIACZANE. 

Ich smak i skład zależy od podniebienia smakosza, można zrobić je na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza/kuchareczki :)  

Poniżej przepis na moją bardzo klasyczną wersję placków, podobne wychodziły spod rąk mojej mamy. 

Składniki:
  • 4 ziemniaki (bardziej wyszukana wersja: ścieramy dodatkowo marchewkę/cukinię/bakłażana/batata)
  • pół cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej bądź kukurydzianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu (bardziej wyszukana wersja: bazylia/majeranek/tymianek, ważne żeby nie przedobrzyć)


Optymalne dodatki:
  • jogurt naturalny lub śmietana homogenizowana 12%
  • cukier puder
  • dżem

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich i małych oczkach - ja ścieram mniej więcej pół na większych, pół na mniejszych bo większe kawałki idealnie się rumienią a "papka" pozwala na zachowanie odpowiedniej konsystencji całości. 
  2. Poszatkowaną cebulę i jajko dodajemy do ziemniaków. 
  3. Na koniec mąka i przyprawy.
  4. Ciasto wykładamy łyżką na patelnie, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. 
  5. Gotowe placki odkładamy na papier ręcznikowy.
  6. Dobieramy odpowiednie dodatki, na które mamy ochotę i rozkładamy całość na talerzu. 

Prościej się nie da!

*Najlepsze wychodzą te placki, które całą powierzchnią dotykały oleju, dlatego według mnie kapeczka raczej nam nie wystarczy. No aaaale na upartego można i zrobić wersję dietetyczną ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz